Archieven: ANP berichten

Gazprom profiteert van Europese vraag

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische gasproducent Gazprom heeft afgelopen jaar fors meer winst gemaakt. De wereldmarktleider op het gebied van gas profiteerde vooral van de stijgende vraag naar de delfstof vanuit Europa. De levering naar landen in Europa steeg afgelopen jaar naar recordhoogte.

Verhuizing EU-agentschap kan duur uitpakken

BRUSSEL (ANP) - De verhuizing van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) van Londen naar het Europese vasteland kan een prijzige kwestie worden. Volgens een rapportage van het Europees Parlement loopt het huurcontract tot 2039 en is er geen opzeggingsclausule. De huurkosten tot die tijd worden geschat op bijna 350 miljoen euro, wordt met ,,enige zorg’’ geconstateerd.

It Takes 2 zenuwslopend voor de profs

BAARN - Waylon, Trijntje Oosterhuis en Glennis Grace zingen duetten met bekende Nederlanders in een nieuw seizoen van It Takes 2 en gaan daarmee weer vocaal de strijd met elkaar aan. "Ik denk dat we alle drie heel goed in staat zijn iets uit mensen te halen”, zegt Waylon over de onderlinge chemie.

Atlanta Hawks dicht bij uitschakeling

WASHINGTON (ANP) - De Atlanta Hawks kunnen zich in de eerste ronde van de play-offs in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA geen nederlaag meer veroorloven. De vijfde ontmoeting met de Washington Wizards ging met 103-99 verloren. Halverwege leidde Atlanta nog nipt: 49-50.

Felipe Melo in het nauw na zege bij Penarol

MONTEVIDEO (ANP) - De spelers van Palmeiras beleefden woensdag angstige momenten na hun zege op het Uruguayaanse Penarol in de Copa Libertadores. Het Braziliaanse team van trainer Eduardo Baptista stond bij rust met 2-0 achter, maar won uiteindelijk met 2-3 en verzekerde zich daarmee nagenoeg van een plek in de volgende ronde van het toernooi.

Pochettino: Tottenham klaar voor titel

LONDEN (ANP) - Eenvoudig ging het niet, maar de zege bij Crystal Palace (0-1) heeft bij Tottenham Hotspur een gevoel losgemaakt dat het winnen van de landstitel niet langer onmogelijk is. ,,Het team heeft laten zien dat we er klaar voor zijn. Eerst vonden we het vooral belangrijk om hoger dan Arsenal te eindigen. Nu willen we Chelsea voorbij. Op weg naar titels, moet je mentaal sterk zijn. En vertrouwen hebben, en grote dromen'', aldus trainer Mauricio Pochettino.

AEX opent Koningsdag in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag met een min aan de sessie begonnen. De beurs is open, maar veel handelaren zijn vrij vanwege Koningsdag. De aandacht zal donderdag daardoor vooral uitgaan naar elders in Europa, waar een stroom aan bekende bedrijven de boeken opende. Verder staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rol.

‘Onderzoek medische klachten van promovendus’

DELFT (ANP) - Medische klachten door stress is een dankbaar onderwerp voor onderzoekers, alleen dringt het niet echt tot ze door dat ze zelf ook risico lopen. Zo krijgen onderzoekers die bezig zijn met hun promotie vaak lange tijd zoveel stress te verduren, dat ze gezondheidsklachten krijgen en (tijdelijk) uitvallen.

Nokia haalt meer geld op met octrooien

ESPOO (ANP) - De Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia heeft zijn omzet in het eerste kwartaal iets zien dalen. De daling was wel minder sterk in vergelijking met voorgaande periodes. Het bedrijf blijft last houden van de dalende vraag naar zijn netwerken, maar wist die daling deels te compenseren doordat het meer geld ophaalde met zijn octrooien.

Kleine uitslagen op beurzen in Azië

TOKIO (ANP) - De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten zijn donderdag zonder grote koersuitslagen gesloten. Beleggers verwerkten de uitkomst van de monetaire vergadering van de Japanse centrale bank. Die hield zoals verwacht vast aan zijn rente- en stimuleringsbeleid. Wel werd de inflatieverwachting verlaagd.

Rustige beurshandel voorzien op Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal donderdag waarschijnlijk een relatief rustige sessie beleven. De beurs is open, maar veel handelaren zijn vrij vanwege Koningsdag. Elders in Europa opende een stroom aan bekende bedrijven de boeken over het eerste kwartaal. Ook staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rol.

United gaat overboekingen verminderen

CHICAGO (ANP) - Luchtvaartmaatschappij United Airlines gaat minder tickets per vlucht verkopen. Dit doet het bedrijf om te voorkomen dat het nog eens in een incident verwikkeld raakt zoals eerder deze maand toen een passagier op een overboekte vlucht hardhandig uit het toestel werd verwijderd, waarbij hij gewond raakte.

Lufthansa boekt winst door duurdere tickets

FRANKFURT (ANP) - De stijgende prijzen van vliegtickets hebben afgelopen kwartaal voor positieve resultaten gezorgd bij Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij boekte tegen de verwachtingen in een kleine operationele winst op een stijgende omzet, bleek donderdag.

‘Koningshuis moet kosten verantwoorden’

HILVERSUM (ANP) - Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het koningshuis zich moet verantwoorden over de kosten die het maakt. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête van bureau Ipsos in opdracht van de NOS. Een kwart van de ondervraagden maakt zich druk over de kosten van de monarchie, een derde juist niet.

Eerste dividend ooit voor Samsung

SUWON (ANP) - Samsung gaat voor het eerst in zijn geschiedenis een dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat werd donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers van het Koreaanse technologieconcern.

Speurdrift naar olievelden neemt af

AMSTERDAM (ANP) - De ontdekking van nieuwe olievelden is afgelopen jaar stevig teruggelopen, doordat veel oliebedrijven snijden in de uitgaven als gevolg van de lage olieprijs. Volgens het internationale energieagentschap IEA kwam de zoektocht naar nieuwe bronnen uit op het laagste niveau in de afgelopen zeventig jaar. En ook dit jaar belooft daarbij geen beterschap.

Koningsnacht bracht vorst aan de grond

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst in ruim twintig jaar heeft het in de nacht voor Koningsdag of Koninginnedag weer gevroren. Weerbureau Weeronline spreekt van de eerste officiële koninklijke vorst sinds 1996: in De Bilt daalde de temperatuur tot min 2 graden.

Productieproblemen drukken winst Airbus

AMSTERDAM (ANP) - Airbus heeft zijn bedrijfswinst in het eerste kwartaal zien halveren ten opzichte van een jaar eerder. De Europese vliegtuigfabrikant kampte met problemen bij toeleveranciers, waardoor de geplande productie van nieuwe toestellen vertraging opliep.

Trump stelt Canada, Mexico gerust over NAFTA

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de leiders van Canada en Mexico woensdag uitgelegd dat hij niet uit het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) wil stappen. Volgens het Witte Huis wil Trump slechts de voorwaarden heronderhandelen. In telefoongesprekken met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de Canadese premier Justin Trudeau zei de Amerikaanse president dat hij niet zomaar een einde maakt aan NAFTA.

VS gaat import van aluminium onderzoeken

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft woensdag aangekondigd een onderzoek te beginnen of de import van aluminium uit het buitenland de nationale veiligheid in gevaar kan brengen. Dit kan mogelijk leiden naar inperkingen van de import van het metaal.

Venezuela stapt als protest uit OAS

CARACAS (ANP) - Venezuela stapt uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez woensdag gezegd op de Venezolaanse televisie. De terugtrekking is uit protest tegen de toenemende druk van meerdere landen waaronder de Verenigde Staten om snel verkiezingen te houden en politieke gevangenen vrij te laten.

Koningsnacht 2017: gezellig druk en droog

DEN HAAG (ANP) - Koningsnacht 2017 werd vooral in Den Haag en Utrecht massaal gevierd met grote evenementen. In Amsterdam waren alleen kleinschalige evenementen toegestaan. Over het algemeen verliep de Koningsnacht rustig, was het overal gezellig druk en viel er nauwelijks een druppel regen.